Sunt membri ai familiei canine Spitz, ce au fost creati si utilizati in China de peste 2000 de ani incoace, ca si caini de munca in diverse domenii si ca o valoroasa sursa de hrana, carnea lor fiind considerata o delicatesa in aceasta tara si o sursa de blana. Pe langa a fi un caine de vanatoare competent si un caine de paza al proprietatii, cainii din rasa Chow-Chow s-au dovedit a fi excelenti caini de tractiune. Numele Chow se presupune ca deriva din termenul chinezesc ce inseamna mancare, dar este mai probabil ca acest nume sa fi fost atribuit rasei de catre marinarii britanici. Numele Chow Chow era atribuit la bord de catre marinari, incarcaturii amestecate cu care se intorceau din Orient in Marea Britanie. Primul exemplar Chow-Chow ajunge in Anglia la sfarsitul secolului XIX.
uc: caini de vanzare, rase de vanzare, vand catei Chow Chow;
Infatisare:
Cateii de rasa Chow-Chow sunt de talie mare si au fie blana sarmoasa, care este abundenta, groasa si aspra, fie au mantaua neteda care este scurta, deasa, cu textura de plus. Acest caine robust prezinta cateva trasaturi fizice dinstincte, printre care limba de culoare albastra si cantitatea masiva de blana ce le imbraca corpul. Cateii din rasa Chow-Chow sunt de asemenea recunoscuti pentru picioarele din spate, aproape drepte ce ii confera un mers unic si distins. Timp de secole s-au nascut si au crescut in zonele de stepa inalta ale inghetatei Siberii, Mongolia si China de Nord, asa ca sunt capabili sa reziste foarte mult la temperaturi scazute.
Personalitate:
Cateii de rasa Chow-Chow daca sunt bine educati si corect socializati, devin excelenti companioni si animale de familie, dar personalitatea sa stranie necesita intelegere din partea stapanului. Este frecvent descris ca avand o personalitate asemanatoare unei pisici, fiind un catel independent, care nu agreaza etalarea expansiva a afectiunii. Cateii rasa Chow-Chow sunt demni si au tendinta de a fi incapatanati. Acest comportament rece si sobru isi are radacinile in zilele pe care aceasta rasa le-a dus in China si Mongolia, unde erau folositi si pentru carnea si blana lor, datorita resurselor putine din acele zone. De aceea cateii din rasa Chow-Chow nu erau considerati animale de casa si nu aveau privilegiul de a avea un stapan, deoarece atasamentul ar fi ingreunat uciderea lor. Aceasta explica cumva natura lor de a se conduce singuri si ca sunt destul de greu de dresat in ciuda inteligentei deosebite. Au devenit, de-a lungul timpului deosebit de folositori ca si caini de paza a templurilor, apropiindu-se de stapanul templului si respingand cu agresivitate persoanele si animalele necunoscute. De-a lungul anilor, crescatorii au reusit sa scoata la lumina trasaturi pozitive ale acestor caini, transformandu-i in alegerea ideala pentru cei ce isi doresc un caine de familie si vor sa se implice in educatia acestei rase cu o vointa de fier, dar rafinata si sofisticata. Cainii din rasa Chow-Chow pot fi extrem de prudenti cu strainii, nu leaga usor prietenii, fiind mai degraba indiferenti fata de toti cu exceptia celor pe care ii iubesc. Desi in general foarte tacut, un caine pe care rar il auzi latrand, este totusi foarte teritorial, caracteristica ce il transforma in caine de paza de nadejde, care isi va apara familia si casa cu un curaj deosebit. Loialitatea si afectiunea pentru toti membrii familiei, este de necontestat, dar cainele Chow Chow este al unei singure persoane, de obicei va alege un singur individ caruia ii va darui devotamentul sau absolut. Inteligent, cu o vointa de fier, plin de incredere in sine, catelul de rasa Chow-Chow are nevoie de un stapan care sa ii demonstreze cu fermitate, dar si cu amabilitate cine detine in permanenta controlul asupra situatiei. Cateii rasa Chow-Chow nu agreaza compania altor caini, cu exceptia celor din aceeasi gospodarie si rareori vor tolera caini necunoscuti de acelasi sex.
Sanatate si ingrijire:
Cateii rasa Chow-Chow au o stare de sanatate de invidiat, cu susceptibilitate mica la boli. Unele exemplare pot avea tendinta la balonare, pot prezenta displazie de sold, hipotiroidism, afectiuni dermatologice. Blana lor deasa are nevoie de un periaj temeinic regulat pentru a-si mentine stralucirea si a evita incalcirea. Periajul frecvent contribuie la consolidarea unei relatii stranse dintre stapan si catelul Chow-Chow, lucru deosebit de important pentru temperamentul acestei rase.
Indatoririle stapanului de catei rasa Chow-Chow:
Acestia au nevoie de exercitii fizice moderate, o plimbare zilnica de 40 minute alaturi de ocazia de a alerga intr-o curte sunt suficiente pentru a-l mentine in forma si stimulat mental. Adora sa petreaca timp in aer liber, dar trebuie sa ii asigurati un loc umbros si apa deoarece aceasta rasa este sensibila la caldura, cainii din rasa Chow-Chow vor deveni stresati si vor avea dificultati de respiratie daca sunt supraincalziti. Nu este recomandat sa ii plimbati fara lesa in spatii publice, deoarece instinctele sale i-ar putea dicta sa manifeste ostilitate fata de straini si alti caini. Trebuie sa aveti grija ca cateii din rasa Chow-Chow sa nu depuna efort fizic exagerat, deoarece se pot produce leziuni ale oaselor si articulatiilor permanente. Dotati cu o inteligenta considerabila, cainii din rasa Chow-Chow nu sunt usor de dresat, deoarece au tendinta de a-si face lor pe plac mai degraba decat dorinta de a intra in gratiile stapanului. Nu este cazul ca acesta sa se astepte la obedienta oarba, este mai probabil sa execute o comanda, daca vede o motivatie pentru aceasta cerere. Cheia este ca stapanul sa ii castige respectul printr-o abordare calma, ferma si corecta. Recurgerea la vorbe aspre si corectii fizice cand se va confrunta cu aparenta incapatanare nu vor rezolva problema deoarece cainii de rasa Chow-Chow nu pot fi fortati fizic sa execute ceva. Intr-adevar pedeapsa fizica va conduce la agresiunea, si la instrainarea animalului. In ciuda oricaror dificultati intampinate, este important ca dresajul de baza sa fie efectuat, atat pentru a invata catelul bunele maniere cat si pentru a instaura controlul verbal necesar pentru a dirija aceasta rasa robusta cu o vointa de fier. Socializarea la o varsta mica este esentiala pentru a invata cainele cum sa faca fata la situatii neobisnuite si cum sa tolereze persoane ce nu ii sunt familiare. Socializarea incorect efectuata de catre proprietarul catelului rasa Chow-Chow poate duce la nervozitate, superprotectivitate si alte comportamente antisociale. Cateii rasa Chow-Chow sunt multumiti sa traiasca intr-o gospodarie mica sau apartament daca are parte de suficiente exercitii fizice. Ei prefera sa fie pe cat de lenesi posibil, dar este important pentru sanatatea lor sa depuna un efort fizic constant zilnic.
Caracteristicile cateilor rasa Chow-Chow:
Cap: mare, neted, limba este de culoare albastruie. Prezinta un guler de blana bogat in spatele capului ce ii da o infatisare asemanatoare unui leu.
Ochi: negri, rotunzi.
Urechi: mici si rotunde.
Piept: lat, puternic.
Coada: purtata pe spate, acoperita de blana .
Muscatura: in foarfeca.
Inaltime la maturitate: masculi: 48 - 56 cm. femele: 46 - 51 cm.
Greutate la maturitate: masculi: 26 - 32 kg. femele: 20 - 25 kg.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.